Средњошколски центар „Милутин Миланковић“ у Милићима данас је домаћин семинара на тему „Образовање о холокаусту, геноцидима у НДХ и превенцији геноцида“ којем су присуствовали наставници и професори Српског језика са подручја регије Бирач и Средњег Подриња. Горан Латиновић доцент Универзитета у Бањалуци, студијски програм историја, каже да је циљ семинара да се представе мало познате чињенице о холокаусту и да се у оквиру наставних планова и прогама у наставним јединицама које третирају то питање, формира нови методички приступ изучавању ове проблематике.

„Веома је важно питање правилног односа и третирања геноцида над Србима у НДХ и холокаусту, иалт томе се до сада није давала онаква пажња какву заслужује ово питање . У СФРЈ овакав семинар никада није организован а ни у Републици Српској, ово је први пут да пет предавача, већином историчара, имају прилику да изнесу читав низ нових чињеница и упознају просвјетне раднике у РС са начинима како могу боље да примјењују оно што знају у наставном процесу“ – каже Латиновић.
Семинару у Милићима присуствовало је око 60 професора и наставника Српског језика из регије Бирач и Средњег Подриња. Професор Српског језика у милићком средњошколском центру Синиша Шешлија каже да се кроз овај предмет донекле обрађују дешавања из Првог и Другог свјетског рата .

„То су ипак књижевна дјела и књижевна размишљања и визије, увијек обликоване и прилагођене стилу писца. Семинар није за осуду било кога, него је, његов циљ, једноставно да се покуша схватити колико је битно сјећати се, и носити у себи сјећање као једну погонску снагу у грађењу даљег мирнијег живота“ – сматра професор Шешлија.
Семинар на исту тему сутра (06.04.) ће бити одржан у Источном Сарајеву а у петак у Требињу . Организатори семинара су Министартство просвјете и културе РС, Републички педагошки завод, Филозофски факултет Универзитета у Бањалуци и Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.
Било је најављено да ће семинару присуствовати и Министар просвјете и културе РС Дане Малешевић али посјета је изостала. Присутне су поздравили начелник општине Милићи Момир Лазаревић и директорица СШЦ „Милутин Миланковић“ Милићи Весна Богичевић.
Предавачи на данашњем семинару су : Горана Латиновић доцент Универзитета у Бањалуци студијски програм историја ,мастер Никола Ожеговић студијски програм историје Филозофски факултет у Бањалуци, Драгослав Илић професор историје и извршни секретар одбора за Јасеновац Светог архијерејског сабора СПЦ, те Душан Павловић и Предраг Лозо из Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица .