Никада није касно да потпуно расвијетлимо узроке и посљедице холокауста и геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ током Другог свјетског рата, ни да млади нараштаји, његујући културу сјећања, швате значај постојања Републике Српске – ово је основна порука са више семинара, одржаних широм Српске, а на којем су учествовали професори и наставници историје.

Организатори стручних предавања о теми „Образовање о холокаусту и геноциду у НДХ и превенцији геноцида“ су Министарство просвјете и културе Српске, Републички педагошки завод, Катедра за историју Филозофског факултета у Бањалуци и Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске. Предавачи су протеклих пар дана провели са професорима и наставницима историје из сарајевско-романијске и горњодринске регије.

Kada i danas čujemo povike „Ubi, ubi Srbina“ shvatamo koliko je bitno u preventivnom smislu, upoznati mlade generacije u Srpskoj sa razmjerama genocida nad Srbima i drugim narodima u NDH.

– Zašto se to uopšte desilo? Mi smo dužni da na to pitanje odgovaramo. Prevashodno, jer to dugujemo žrtvama, ali i zbog budućih generacija kako im se neznanje ne bi osvetilo i tragedija ponovila – naglasio je istoričar Goran Latinović sa Filozofskog fakulteta u Banjaluci.

Agresivan i revizionistički pristup istoričara iz Hrvatske koji relativizuju strahote Јasenovca i drugih stratišta NDH i umanjuju broj ubijenih Srba, zaslužuje institucionalan odgovor iz Srpske.

Dućan Pavlović iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS, kaže da postoje procesi koji vode uništenju jednog naroda,  kao i ad smo, nažalost, svjedoci da su takvi procesi i danas aktuelni.

I zato je važno sačuvati Srpsku, a u njoj istoričare, profesore i nastavnike koji će se suočiti sa bolnim iskustvima srpskog naroda.

Profesor istorije u OŠ „Sveti Sava“ u Istočnom Novom Sarajevu Miljan Maksimović predlaže da se, kako ističe, barem jedna nastavna jedinica pozabavi genocidom nad Srbima u NDH.

Profesor istorije SŠC „28.juni“ u Istočnom Novom Sarajevu Simanić smatra da nije dovoljno samo unijeti promjene u udžbenike, nego da je potrebno promijeniti pristup prema učenicima kako bi bili upoznati sa stradanjima u genocidu i holokaustu.

Stručna predavanja o genocidu nad Srbima u NDH otkrivaju da je ideja uništenja svega srpskog do Drine, sazrela još u 19. vijeku, a da su je u djelo pokušale provesti Pavelićeve ustaše.

Ideološka osnova ideje da sve do rijeke Drine srpski narod praktično treba uništiti, postavilo je učenje Rimokatoličke crkve i hrvatska pravaška ideologija.

Iskustva izraelskog Јad Vašema u obrazovanju i prevenciji genocida mogu biti od presudne važnosti da Evropa i cijeli svijet konačno saznaju punu istinu o stradanju Srba u NDH, a to je civilizacijska, nacionalna i ljudska obaveza sadašnje generacije Srba.