Доцент Универзитета у Бањалуци Горан Латиновић рекао је данас у Милићима на семинару „Образовање о Холокаусту, геноциду у Независној Држави Хрватској /НДХ/ и превенцији геноцида“ да би на предавањима широм Српске неколико стотина просвјетних радника требало да сазна низ нових чињеница о овим историјским догађајима.

„Одлучено је да сви професори и наставници српског језика и књижевности из основних и средњих школа у Републици Српској прођу кроз овај семинар“, изјавио је новинарима Латиновић.

Латиновић очекује да ће полазници семинара, у оквиру постојећих наставних планова и програма у наставним јединицама које се односе на ово питање, да формирају нови методички приступ изучавања те проблематике.

Он је додао да је веома важно питање правилног односа према геноциду над Србима у НДХ и Холокаусту уопште, јер се томе до сада није давала онаква пажња какву заслужује.

„Овакав семинар никада није организован у социјалистичкој Југославији, а до сада ни у Републици Српској. Ово је први пут да пет предавача, претежно историчара, има прилику да изнесе нове чињенице“, истакао је Латиновић.

Професор српског језика и књижевности у Средњошколском центру „Милутин Миланковић“ у Милићама Синиша Шешлија новинарима је изјавио да од семинара очекује одговоре да ли је потребно нешто мијењати у наставном програму када је ријеч о овој тематици.

„Ово је добар начин да покушамо шватити колико је важно сјећати се и носити то сјећање у себи као погонску снагу напретка у грађењу мирнијег живота“, рекао је Шешлија.

Организатори семинара су Министарство просвјете и културе Републике Српске, Педагошки завод Српске, Центар за истраживање ратних злочина и тражење несталих лица, те Филозифски факултет из Бањалуке.

Семинар о овој теми сутра ће бити одржан на Филозофском факулету на Палама, а прекосутра у Требињу.