У бањалучкој Гимназије ученицима завршних разреда у програму обиљежавања Дана Републике Српске одржано је предавање „РС – мисли на отаџбину“.

Предавања на којима се ученици широм Републике, упознају са историјом Српске од њеног настанка до данас организује Министарство просвјете и културе, Републички педагошки завод и Републички Центар за истраживање ратног злочина.

Српску која је у рату стварана 90-их година прошлог вијека, треба у миру да буде очувана. Због тога је прије свега важно изградити културу сјећања и пренијети је на младе.

– Прије свега је јако важно да ови млади људи схвате колико је важно да се очува култура сјећања – истакао је Милорад Којић, директор Репубчличког Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Заборављајући сопствене жртве, лако можемо доћи у ситуацију да изгубимо и стечену слободу, за коју би се поново морали борити, поручио је бањалучким гимназијалцима ресорни министар Дане Малешевић.

– Како гајити културу сјећања најбоље можемо научити од Јевреја, који нису заборавили своје невино страдале у Другом свјетском рату – нагласио је Малешевић.

О Републици Српској и њеној историји од настанка до данас чули су и ученици у Источном Сарајеву.

Осим у Бањалуци и Источном Сарајеву предавања о историји Републике Српске одржана су и гимназијалцима у Бијељини, Добоју, Требињу.