БАЊАЛУКА – Документарни филм под називом „Свако има своју причу“, који су снимили ученици деветог разреда Основне школе „Иво Андрић“ из Бањалуке, пројектован је вечерас у Музеју Републике Српске.

Кроз филм су приказане историјске чињенице из којих се јасно види живот за вријеме владавине НДХ. А циљ филма је да се прошлост не препусти  забораву и да морамо његовати културу сјећања.

Слађана Поповић, професорица историје у ОШ „Иво Андрић“ рекла је да је филм настао јер је она надахнута семинарима на којима је присуствовала а на којима се причало о страдањима нашег народа и геноцидима у Независној Држави Хрватској (НДХ). Схватајући колико је важна и битна култура сјећања, родила се идеја о филму.

„Овај документарни филм је заиста дјело ученика и доказ да младе генерације могу много тога уз подршку нас старијих. Циљ нам је да пружимо подршку да се не заборави прошлост јер без прошлости нема ни будућности а ове младе генерације заиста то могу“, рекла је она.

Додала је да доста тога не би могли остварити без подршке школе и директорице.

Стефан Капурановић, ученик који је учествовао у изради овог филма, рекао је да су филм почели радити прије осам мјесеци.

„Жељели смо да направимо нешто озбиљније као што је филм, а у филму је учествовало нас 11 и ово је било једно дивно искуство“, нагласио је он.

Жељка Опачић, директор школе, истакла је да овом првом пројекцијом документарног филма и огледним часом који су организовали у Јеврејском културном центру дају скроман допринос граду.

„Ово је скроман допринос у развијању културе сјећања у нашем граду. Заиста сам задовољна и поносна на своје ученике“, нагласила је она.

Марија Гајић

ФОТО: Ј. Ђурђевић