У организацији Републичког педагошког завода, у сриједу 29. новембра 2018. године, одржан је састанак и припремно предавање професорима и наставницима из Републике Српске који ће ове године похађати семинар на међународној школи за изучавање Холокауста у Јад Вашему у Израелу. На семинару који ће трајати од 15. до 23. децембра биће присутно 18 наставника и професора из Републике Српске.
Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић присутнима је нагласио значај овог пројекта за примјене савремених метода приликом обраде тема страдања током Другог свјетског рата. Институционални оквир Републике Српске уназад неколико година, по његовим ријечима, учинио је значајне искораке у образовању по овим питањима гдје се посебно могу издвојити одржани семинари за обуку наставника и професора историје и српског језика и књижевности, промјене наставног плана и програма као и издавање новог уџбеника историје за 9. разред основних школа. Он је најавио и излазак новог уџбеника за завршни разред гимназија који ће обрађивати теме троструког геноцида у НДХ.
Душан Павловић начелник Одјељења за истраживање документовање и меморијализацију у Републичком центру за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица у оквиру предавања нагласио је значај потписивања Меморандума између Републичког педагошког завода, Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица и Филозофског факултета који је потписан дан раније, и којим је оснивањем координационог тијела озваничена и учвршћена вишегодишња сарадња и напори на пољима институционализације културе и политика памћења у Републици Српској. Предраг Лозо историчар из Републичког центра учесницима је укратко објаснио основне методолошке поставке изучавања Холокауста и могућност њихове примјене на изучавање и презентовање сазнања о темама страдања уопште. Учесници састанака добили су и конкретне техничке информације о обуци у Јад вашему и путовању у Израел као и боравку Јерусалиму.