БИЈЕЉИНА, 26. ФЕБРУАРА /СРНА/ – Изучавање о Холокаусту треба да буде засновано на принципу личне приче жртве јер исповијести преживјелих увијек говоре о побједи живота над смрћу, рекао је Боро Станић, који је данас са ученицима Економске школе у Бијељини подијелио сазнања о овој теми стечена на семинару „Јад Вашем“ у Јерусалиму, највећем институту за проучавање Холокауста.

Станић, који је професор српског језика и књижевности у овој школи, на јавном часу посвећеном методологији изучавања Холокауста, рекао је да је циљ овог семинара развијање свијести о култури памћења, а Институт у Јерусалиму највећи је тог типа на свијету.

„Неопходно је методолошки приступити прочувању овог проблема 20. вијека, као и наставне садржаје о Холокаусту и геноциду прилагодити ученицима“, рекао је Станић.

Он је навео да сазнања о геноциду о Холокаусту који се догодио у Независној Држави Хрватској, о троструком геноциду – над Србима, Јеврејима и Ромима, треба да се преносе на млађе генерације.

„Ова сазнања требало би да се преносе млађим нараштајима, али једном новом методологијом која се заснива на принципу личне приче. До сада је то било у такмичењу са бројевима, који јесу битни, али то је донијело много негативног у смислу дехуманизације жртве“, рекао је Станић и додао да је важно шта свако понаособ може учинити у том погледу.

Станић је рекао, да, за почетак, свако може да крене од своје породице и жртава које је сваки Србин у 20. вијеку имао.

Он је навео да је на семинару у Јерусалиму био заступљен принцип рада чувања историје и страдања Срба, Јевреја и Рома.

„Истовремено, на семинару је било ријечи о систематском проучавању свих људи из свих области који су укључени појам и дефинисање Холокауста. Институт је у почетку био меморијални центар, а касније је постао образовна иниституција на којој се учи о Холокаусту“, рекао је Станић и подсјетио да би се тешко од дјеце могло очекивати да схвате и прихвате приказивање лешева и костију.

Станић је навео да такав приступ тешко могу да прихвате и старији људи, посебно код српског народа код којег постоји трансгенерацијска траума.

„Ми Срби те трауме треба да се ослободимо и да проучавамо Холокауст на принципу личне приче жртве. Зато у Јерусалиму овај проблем рјешавају путем различитих радионица, прилагођавају то ученицима, приказују живот Јевреја, прије и за вријеме Холокауста, а на крају шаљу једну позитивну поруку – да на крају живот побјеђује“, навео је Станић.

Он истиче да исповијести преживјелих у Холокаусту увијек говоре о томе – о побједи живота над смрћу.

„То и јесте циљ радионица – послати позитивну поруку, а не стварати нову трауму, него на достојанствен начин проучавати жртве и стварати пијетет према њима“, рекао је Станић.

Станић је у оквиру предавања навео и да је у прошлом вијеку, за вријеме Другог свјетског рата у Независној Држави Хрватској постојала специфична творевина те идеологије која је претходила њеном стварању.

Он је говорио и о починиоцима злочина, а не само о жртвама, те истакао да је акценат на томе да се каже да су и они били обични људи.

„Нису то били никакви монструми који ходају на четири ноге, а циљ приче о њима јесте да се каже да су они управо ти који су убијали и мучили Србе, Јевреје и Роме, а били су њихове комшије“, рекао је Станић.

Методологија проучавања и свестран приступ овом проблему који треба сагледати из више углова, приступати му индивидуално поштујући сваки живот и избјегавајући дехуманизацију жртве, те побједа живота на крају, само су неке од тема које су се данас могле чути на овом предавању.

У организацији Републичког педагошког завода и Владе Републике Српске група професора Српског језика и Историје већ неколико година похађа семинар о проучавању Холокауста.

Семинар организује највећи институт за проучавање Холокауста „Јад Вашем“ у Јерусалиму.