Сајт Култура памћења покренут је као мјесто дискусије и размјене мишљења, знања и искустава наставника који су похађали семинар Образовање о холокаусту, геноцидима у Независној Држави Хрватској и превенцији геноцида.

Истовремено, сајт би требао имати улогу медија путем којег ће заинтересована шира јавност бити обавјештавана о кретањима у областима науке, меморијализације и образовања, на глобалном и националном нивоу, о геноцидима почињеним током Другог свјетског рата а нарочито у НДХ и на простору Краљевине Југославије.

Наиме, Република Српска још од 2006. године има потписан протокол о сарадњи са меморијалним и образовним центром Јад Вашем у Јерусалиму (Израел), а као један од сегмената реализације овог споразума представља образовање наставника и професора из Републике Српске. Како се овај изузетно важан посао није одвијао жељеном динамиком, сматрали смо да у самој Републици Српској требамо изградити домаћу мрежу наставника на истим образовним принципима, што и јесте планирано као дио пројекта семинара Образовање о холокаусту, геноцидима у Независној Држави Хрватској и превенцији геноцида.