У библиотеци Гимназије „Јован Дучић“ одржано је предавање на тему „Мисли на отаџбину“, у оквиру припрема за обиљежавања Дана Републике Српске – 9. јануара, које је одржао историчар Предраг Лозо.

Жеља је била да се матурантима Гимназија одржи предавање и кроз размјену мишљења нађу упоришне тачке на ономе што представља идентитет Републике Српске данас.

„То је тражење неких упоришних тачака у дуговијековном присуству српског народа на овим просторима, а све у жељи да се не понови геноцид и страдања из Другог свјетском рату, а да се развије историјска самосвијести на овим подручјима“, рекао је Лозо.

Ова предавања нису наметања догми, него су замишљења у виду часа и размјене мишљења како би се у наредном периоду ова тематика и млада научну област која се назива „Историја Републике Српске“ подигла на већи институционални систем..

Колико су матуранти упознати са историјом Републике Српске зависи доста и од професора историје, али и од самих ученика, јер још увијек није детаљно регулисано наставним планом и програмом историјски садржаји послије 1990. године, истакао је Лозо.

„Наша тенденција је да и ти добри појединачни случајеви и искуство буду преточени у систем и организовано планско изучавање догађаја у историји Републике Српске“, додао је  Лозо.

Ученици су са занимањем слушали предавање, питали и дискутовали.

„Република Српска није геноцидна творевина, прије свега, јер је настала у миру, а не у рату. Она је у рату конституисана и одбрањена крвљу наших очева и дједова и треба да прослављамо 9. јануар, јер је то важан празник за све нас“, рекао је ученик Предраг Трипковић.

Ученицима је подијељен и текст „Мисли о отаџбини“ француског филозофа П. Бурда.

„Отаџбина је веза која нас спаја са људима нашег рода и језика, било да припадају прошлости или будућности, било да живе у садашњости“, једна је од филозофских мисли П. Бурда.

Предавање је приређено уз помоћ Министарства просвјете и културе РС и Републичког педагошког завода.

Аутор: Желимир К.

Фото: Требиње Лајв